• Novinky

            • Rodičovský príspevok

            • Milí rodičia, posielame krátke info o rodičovskom príspevku.

              Rodičovský príspevok pre žiakov ZŠ s MŠ Š. Moysesa na školský rok 2023/2024 bol na Plenárnom rodičovskom združení dňa 7.9.2023 schválený nasledovne: príspevok na jedno dieťa vo výške 30€, za dve a viac detí vo výške 50€ a to bez ohľadu na to, či je dieťa v ZŠ alebo našej MŠ. Príspevok je potrebné uhradiť do 31.10. 2023 na účet OZ Rady rodičov SK70 0900 0000 0004 3407 0057.

              Do poznámky pre prijímateľa je potrebné uviesť krstné mená všetkých detí a triedu, ktorú navštevujú, aby sme vedeli identifikovať platbu (Príklad: Jana 1.A, Jozef 2.A, Zuzana 4.A, Peter MŠ). Ak sa priezvisko dieťaťa nezhoduje s priezviskom rodiča, je potrebné uviesť do poznámky aj priezvisko dieťaťa.

              Pre viac info:

              https://zssm.edupage.org/a/rada-rodicov?eqa=dGV4dD10ZXh0L3RleHQ2JnN1YnBhZ2U9MQ%3D%3D

            • Špeciálna návšteva v knižnici

            • Žiaci ŠT sa zase vybrali na návštevu MK Mikuláša Kováča, do ktorej tak veľmi radi chodia. Októbrovou témou bol Pavúčik Zlatúšik - Narodeninová oslava. Hádali sme, čo všetko nesmie chýbať na narodenivej oslave. Pomohla nám krabica, z ktorej žiaci vyberali čipsy, tanieriky, servítky, konfety, detské šampanské,...

              Potom sme sa vybrali z Pavúčikom Zlatúšikom do Afriky. Spoznávali sme zvieratká z Afriky aj hudobné nástroje. Hudobný nástroj, ktorý sa volá "pršiaca palica", sme si aj vyrobili.

              Samozrejme sme si požičali aj knižky, ktoré sa nám páčili a budeme ich spoločne čítať.

            • Triedne hody sv. Hieronyma

            • Prvé triedne hody v tomto školskom roku mali žiaci z 6.A. Vybrali si nového patróna sv. Hieronyma a tak bola pred nimi úloha spoznať tohto svätca viac.

              Dozvedeli sa, že tento veľký svätec bol prekladateľ svätého písma do latinčiny. Žil pred 1700 rokmi a bol takí ako naši šiestaci. Nechcelo sa mu velmi učiť, ale mal starostlivých rodičov, ktorí sa o neho starali a záležalo im na jeho vzdelaní. Bol aj charakterný a vedel sa nazlostiť, ale s časom svoju vášeň premenil na lásku k Biblií.

              Po hodovej sv. omši nasledovalo spoločne agapé, prezentácia a diskusia o živote sv. Hieronyma.  diskusia ako sa číta sväte písmo Lectio Divina. Žiaci to nielen zvládli, ale sa aj rozhodli spoločne pred vyučovaním čítať jednu kapitolu z Noveho zakona. Dufame, že im to vydrží!

            • Európsky týždeň športu

            • Máme za sebou Európsky týždeň športu! A od malých po veľkých žiakov je nám zrejmé, že zdravý pohyb a pobyt v prírode je v jesenných dňoch priam blahodárny! Prváci si vybehli na Urpín ľahkou turistika + pohybové hry + zber darov prírody. Druháci zdolali Netopieriu jaskyňu, dokonca videli aj skutočného netopiera.Tretiaci sa vybrali spolu na Suchý vrch a okrem pozorovania okolia školy a prírody a budovali vzťahy a priateľstva medzi oboma triedami. Štvrtáci zahanbili nejedného druhostupniara a rovno si "vybehli" ako srny na Pánsky diel. 
              Druhostupniari sa spolu vybrali na Fugerov dvor, kde okrem mierneho prevýšenia zdolali aj seba a svoju lenivosť. Počasie prialo všetkým účastníkom a zdravým pohybom v prírode prispeli aj k svojmu zdraviu. Špeciálna trieda sa športovo vyžila v parku SNP na interaktívnych športových pomôckach. Tak nech nám toto športové nadšenie vydrží minimálne do dôchodku :)

            • Pasovačka za čitateľov

            • Deti z ŠKD 1.A sa v stredu zúčastnili " Pasovačky za čitateľov" vo Verejnej knižnici M. Kováča. Dobrodrúžstvo objavovania nových písmen a za nimi aj príbehov ukrytých v knihách začína! 

            • Deň bez áut

            • Minulý týždeň sme si pripomenuli Svetový deň bez áut, ktorý je vyvrcholením kampane “Európsky týždeň mobility”. Jej cieľom je upozorniť na fakt, že ľudia sú denne vystavení dopravným zápcham, znečistenému ovzdušiu a hluku z dopravy. Prednosť majú nemotorizované dopravné prostriedky a pozornosť sa tak sústreďuje na mobilitu, ktorá neškodí životnému prostrediu.

              Aj žiaci našej školy sa zapojili do tejto iniciatívy a prišli do školy pešo, na kolobežke, bicykli alebo hromadnou dopravou. Aspoň časť z nich sa prišla odfotiť pred vyučovaním na školský dvor. 

            • Taška sv. Vincenta

            • Milí žiaci, rodiča a priatelia školy,

              aj tento školský rok by sme sa radi zapojili do projektu "Taška sv. Vincenta".

              V priebehu týždňa rozdáme žiakom prázdne igelitky a plagátiky s modlitbou za chudobných a informáciami o tom, čím môžu tašky s vašou pomocou naplniť. Pri vstupe do školy bude možné nosiť vaše dary v pondelok a utorok, teda do 3.10.2023 do 16:30h. Vyzbierané potraviny poputujú rodinám v BB a blízkom okolí cez spoločenstvo Misia de Paul.


              Ďakujeme za vaše citlivé srdcia - aj takto vyzerá štedrosť v praxi :) Výsledok tohtoročnej zbierky môžete vidieť na foto :)

            • Záhradkárske práce po prázdninách

            • Po prázdninách sa dala do poriadku aj naša predná záhradka pred školou - buriny tam bolo po lete neúrekom, ale piataci sa toho nezľakli. V rámci hodín techniky si vyhrnuli rukávy a spolu s pánom záhradníkom vypleli všetku burinu a upravili aj našu zeleň pred školou. 

            • Naši prváci vedia triediť odpad!

            • Veľmi sa tešíme, že už aj naši prváci pomôžu našej planéte. Ako? No predsa tak, že budú odpad vhadzovať do správnych nádob a hlavne tak, že sa budú snažiť produkovať čo najmenej odpadu. Na interaktívnej hodine so zamestnankyňou z firmy E-cycling prváci diskutovali o triedení odpadu a ukázali si rôzne možnosti triedenia odpadkov. Tiež sa zhovárali o recyklácii, čiže opätovnom využití už použitých materiálov a produktov. Spolu sa zhodli, že im záleží na prostredí v ktorom žijú a preto by bolo dobré triediť odpad, nevyhadzovať odpadky okolo seba, nekupovať si zbytočne veľa veci len preto, že ich chcem, využívať knižnice namiesto kupovania kníh, veci ktoré už nechcú a sú funkčné nevyhadzovať, ale ich radšej niekomu darovať. Je úžasné, koľko dobrých nápadov sa ukrýva v takých malých hlavičkách. Tak využime každú dobrú myšlienku a poďme spoločne ochraňovať našu planétu!

            • Vzdelávanie v NBS

            • Tak ako minulý rok, tak aj tento rok sme sa rozhodli využiť nielen priestory, ale aj vedomosti na slovo vzatého odborníka z bankového sektora. Naši štvrtáci sa zúčastnili zážitkového vzdelávania na tému „Príjem a práca“, ktorého cieľom je priblížiť deťom svet práce a peňazí hravým a interaktívnym spôsobom. Tento vzdelávací modul ponúka žiakom lepšie pochopiť hodnotu peňazí v kontexte práce. Príbeh histórie peňazí objasňuje prečo peniaze vznikli a aké platidlá sa používali v minulosti. Žiaci zistili akú funkciu plnili cechy a vyskúšali si fungovanie výmenného obchodu rôznych remeselníkov. Súčasť vzdelávania obsahuje aj praktickú časť v ktorej si žiaci vyskúšali rozdeľovať peniaze v rodinnom rozpočte.

            • Návšteva knižnice s Opicami

            • Druhý septembrový piatok si špeciálna trieda užila návštevu Verejnej knižnice M. Kováča na Lazovnej ulici. Spoločne s pani knihovníčkou sme si prečítali príbeh o opici Škorici a jej dobrodružstve v škole. Skladali sme puzzle a hľadali čarovné slovíčka, ukryté medzi policami kníh. Na záver sme z roliek papiera vyrobili naše malé opice Škorice, ktoré sme si hrdo odniesli so sebou. Niektorým sa dokonca neposedná opica veselo hompáľala na uchu. 

          • Otvorenie školského roka
            • Otvorenie školského roka

            • Milí rodičia,

              Už zajtra (4.9.2023) sa na vás tešíme na úvodnej sv. omši o 8.30 v kostole Nanebovzatia Panny Márie na spoločnom Veni Sancte. Školský rok začneme modlitbou a prosbou o dary Ducha Svätého pre nás, žiakov, učiteľov aj rodičov. 

              Plenárne rodičovské združenie bude vo štvrtok o 16:00 v jedálni školy. Po plenárnom rodičovskom združení sa stretneme v triedach a budú triedne rodičovské združenia, cca. 16.30.

            • Výlety najmenších žiakov

            • Aj najmladší žiaci našej školy si prišli na svoje - po školskom bádaní a zdolaní celej abecedy, tajov matematiky aj prvouky si dopriali deň v Bojnickej zoo. Do Bojníc však nešli sami, ale rozvíjali vzájomné priateľstvo medzi prváckymi triedami. Z blízka si obzreli pavilón slonov, ťavy aj iné exotické zvieratá. Samozrejme najväčším lákadlom pre prvákov bol prvý nákup za vlastné vreckové. Výlet zavŕšili chutným obedom v reštaurácií s výhľadom na Bojnický zámok. 

              Žiaci 2.A navštívili historickú školu prof. Jozefa Mistrík v Španej Doline. Vyskúšali si sedieť v starých drevených laviciach a aj písať husím brkom. Zoznámili sa s banickou históriou Spanej Doliny a nasli aj zopár " pokladov" v skalách. 

            • Divadelné predstavenie pre ŠKD

            • Dňa 27.7. boli deti zo školského klubu detí so svojimi vychovávateľkami v osvetovom stredisku na divadelnom predstavení Divadla spod klobúka "Zo života stromov". Predstavenie malo environmentálny charakter. Deti sa naučili niečo nové o prírode, o tom, že stromy sú pľúca zeme a treba ich chrániť.

            • Výlet siedmakov do Tajova

            • Siedmaci sa vybrali na výlet do Tajova - zdolať lanový park. Predtým si však spravili vychádzku ku Kralickému vodopádu - nadýchali sa tu osviežujúceho lesného vzduchu, užili si pekný vodopád a pokračovali do Tajova, kde si skúsili viaceré úrovne na lanovom parku. Mnohí prekonali strach, ďalší ukázali skvelú schopnosť "inštruovať" kamarátov, spolupracovať a pomáhať. Zahrali si aj loptové hry a po dobrom obede sa vrátili do BB, aby sa o pár hodiniek stretli na nocovačke v škole. Po spoločných hrách a krátkom spánku sa v sobotu ráno rozišli domov.

            • Tretiaci a štvrtáci v zábavnom parku

            • Tretiaci a štvrtáci si priniesli nezabudnuteľné zážitky z adrenalínového zábavného parku na Liptove. Užili si tento spoločný čas na plno, ako môžete vidieť aj z fotiek. 

            • Dopravná výchova

            • Naši prvostupniari sa na jednu hodinku zahrali na vodičov bez vodičákov (ale len zatiaľ). Vyskúšali si fungovanie v cestnej premávke, pohýnanie sa, odbočovanie, brzdenie ... Veľmi sa im to páčilo a už sa nemôžu dočkať, kedy sa z nich stanú naozajstní vodiči 😊

            • Výlet do Martina

            • Posledné júnové dni sú plné školských výletov, exkurzií a spoločných zážitkov pre našich žiakov. Piataci a ôsmaci sa na školský výlet vybrali spoločne vlakom do Martina, kde sa na pár hodín zmenili na odvážnych horolezcov. V lanovom parku si po krátkej inštruktáži, zmerali svoje schopnosti na troch úrovniach obtiažnosti a viacerí sa napriek strachu hecli a prekonali. 

              Starší žiaci 8. ročníka navštívili v interaktívnom Múzeu Andreja Kmeťa, prírodovednú expozíci zameranú na poznávanie biotopov a vzťahov medzi organizmami. Najviac sa žiakom páčilo buchanie po skle! Nemuseli sme sa však za žiakov hanbiť, práve naopak po buchnutí sa ozval zvuk zvierata, ktoré bolo za sklom vystavené. 

              Piataci zas popoludnie strávili v najväčšom skanzene na Slovensku. Múzeum slovenskej dediny v sebe ukrývalo viaceré ľudové stavby z rôznych kútov Slovenska - Oravy, či Turca, napríklad drevený kostolik, hospodárske budovy, koniareň či školu. 

              Bohaté júnové dni ešte nekončia. 

            • Splav Hrona

            • Naši deviataci sa vrámci záverečného výletu vybrali na splav Hrona. Na 4 raftoch sa plavili z Nemeckej až do Banskej Bystrice. Museli spolupracovať, koordinovať sa, prebrať za seba navzájom aj za celú loď zodpovednosť - samé dôležité životné zručnosti. No samozrejme zažili aj kopec zábavy a ostanú im spomienky na spoločný čas a zážitky.

            • Plavecký výcvik

            • Tento rok sa konal plavecký výcvik v dňoch od 6-12.6.2023 v plaveckom bazéne na Štiavničkách. Zúčastnili sa na ňom žiaci 5. a 8. ročníka. Cieľom plaveckého výcviku bolo sa zdokonaliť v plaveckých spôsoboch a to prsia, znak a kraul. Myslím, že poväčšina náš cieľ naplnila a tešíme sa na ďalší ročník. 

      • Prihlásenie

      • Kontakt

        • Základná škola s materskou školou Štefana Moysesa
        • riaditeľ +421 48 415 34 29; sekretariát +421 48 415 34 60; ekonómka +421 48 415 48 47 personalistka +421 48 415 47 29; materská škola +421 48 420 44 20; Cirkevná šk. jedáleň +421 48 415 48 47;
        • Nám. Š. Moysesa 23, 974 01 Banská Bystrica 974 01 Banská Bystrica Slovakia
        • 00652709
        • Riaditeľ: Mgr. Michal Chrenka Zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Mgr. Zlatica Mečiarová Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Mgr. Danica Tesáková Vedúca ŠKD: Adela Saksová Vedúca jedálne: Dominika Róthová
    • Staňte sa naším fanúšikom